Millainen on mobiilimaksamisen tulevaisuus?

by Francis Kyson

Se on virallista: emme voi enää kuvitella maailmaa ilman mobiililaitteita, eikä rahoitussektori ole poikkeus tässäkään asiassa. Meidän kaikkien on mahdotonta sivuuttaa sitä tosiasiaa, että viimeiset vuodet ovat tuoneet elämäämme ja teknologiaan digitaalisia kehityssuuntia, jotka ovat läpäisseet monia jokapäiväisen elämämme osioita. Mobiilimaksamisen nousevat trendit ennakoivat tulevaisuutta, jossa lähimaksamisesta, mobiililompakosta ja QR-koodimaksusta tulee normi päivittäisessä maksamisessa.

Koska kuluttajat käyttävät vähemmän käteistä ja enemmän digitaalisia maksuvaihtoehtoja, yritykset ovat omaksuneet yhä enemmän teknologioita, jotka suosivat nykyaikaista kontaktitonta maailmaa. Ehkäpä enemmän kuin koskaan on havaittavissa mobiilimaksusovellusten kasvaminen. Iso osa mobiilimaksusovelluksista on muuttunut monelle arkipäiväiseksi asiaksi ja lisäksi monet voivat kassallakin maksaa jo huolettomasti puhelimella esimerkiksi Apple Payn ansiosta.

Kasvun ylläpitämiseksi yhä useammat maksulaitokset, fintech- ja verkkokauppayritykset mukautuvat tähän kysyntään tarjoamalla yhdistelmän uusia mobiilimaksamisen ratkaisuja ja trendejä. Yritykset investoivat tapoihin helpottaa nopeaa, turvallista, personoitua ja helppoa mobiilimaksamista. Tätä kehitysssuuntaa edustaa muun muassa Zimplerin tarjoamat Zimpler kasinot.

Mobiilimaksamisen maailma ei lakkaa hämmästyttämästä meitä. Miltä asiat näyttävät tulevaisuudessa? Mitkä ovat mobiilimaksamisen trendit vuonna 2022? Tässä artikkelissa tarjoamme jokaiselle kiinnostuneelle näkemyksemme ja havaintomme mobiilimaksamisen viimeisimmistä trendeistä, jotta voit mukauttaa omaa tapaasi toimia ja maksaa vuonna 2022.

Mikä on mobiilimaksaminen?

Mobiilimaksujen avulla käyttäjät voivat suorittaa maksuja onnistuneesti mobiililaitteella. Jotkut mobiilimaksut käyttävät kolmannen osapuolen sovelluksia tapahtumien suorittamiseen (esimerkiksi PayPal, MuchBetter ja Revolut), kun taas toiset käyttävät älypuhelimeen tallennettua mobiililompakkoa.

Kaksi pääasiallista tapaa maksaa mobiilimaksuja ovat mobiilissa tapahtuva pankkisiirto ja mobiililompakko. Toisin sanoen mobiilimaksuominaisuuksien avulla käyttäjät voivat maksaa palveluista ja tuotteista verkossa puhelimellaan sen sijaan, että käyttäisivät luottokorttia tai käteistä. Samalla tavalla maksaminen onnistuu myös esimerkiksi kauppojen kassoilla Google- tai Apple Payn avulla. Omaa pankkikorttia ei tarvita mukaan, vaan kaikki onnistuu kätevästi älypuhelimella.

Mobiilimaksamisen tilastot ja globaalit trendit

Monissa maissa käteinen on vähitellen katoamassa mobiilimaksamisen tieltä. Tietenkin on edelleen monia alueita, jotka eivät ole siirtyneet 100-prosenttisesti mobiilimaksuratkaisuihin. Näemme kuitenkin, että mobiililaitteiden käytöllä maksuvälineenä on lupaava tulevaisuus. Meidän pitäisi aloittaa mainitsemalla se tosiasia, että älypuhelimista on tullut päivittäisen ja sosiaalisen elämämme jatke.

Varsinkin nuoremmat sukupolvet ovat valinneet digitaalisen mobiilimaksamisen suosikkitavakseen hoitaa talouttaan. Fintech eli finanssiteknologian alalla on viime vuosina noussut erityispainoon halvempien, nopeampien ja joustavampien digitaalisten maksuratkaisujen löytäminen kuluttajille. Tämä muutos on toteutettu kahdella tavalla: uusilla verkkopankkimaksamisen tavoilla sekä moderneilla teknisillä ratkaisuilla.

Kiistatta fintech on mobiilimaksamisen ja -siirtojen suunnannäyttäjä, joka ratkaisee suurimman osan puutteista. Tästä syystä kuluttajat kaikissa maissa valitsevat parhaat fintech-yritykset perinteisempien pankkien sijaan.

Stanford Graduate School of Businessin tutkimuksen mukaan vuoteen 2023 mennessä 1,31 miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti käyttää mobiilimaksusovelluksia kuuden kuukauden aikana. Tällä hetkellä luku on noin miljardi ihmistä. Tämä kehitys kertoo selkeästi siitä, että mobiilimaksamisen suosio kasvaa tasaista tahtia.

Mordor Intelligencen tilastot osoittavat, että mobiilimaksamisen käytön odotetaan jatkavan kasvuaan myös tulevaisuudessa, ja vuosikasvu on 26,93 % vuosina 2020–2025. Kauppojen mobiilimaksamisen osalta Business Intelligence ennustaa, että näiden maksujen arvo Yhdysvalloissa nousee 128 miljardiin dollariin muutaman vuoden sisällä.

Vaikka edellä olevat arvot ovatkin maailmalta saatuja lukuja, on sama kehityssuunta nähtävissä myös Suomessa. Suomessa on valtaisaa osaamista mobiilimaksamisen kentällä ja loistavia sovelluksia onkin vaikka muille jakaa. Seuraavaksi esitelläänkin muutama parhaimmista tavoista suomalaiselle kuluttajalle.

Parhaat keinot maksaa mobiilisti

Suomalaisilla kuluttajilla on ensiluokkainen asema mobiilimaksamisen puolella, sillä Suomessa on useita loistokkaita fintech-yrityksiä, jotka tuottavat mobiilimaksamisen sovelluksia keinoja suomalaiseen makuun sopivalla tavalla. Ja miksi ne eivät tuota kehitystä jatkaisi, kun mobiilimaksamisen suosio kasvaa Suomessakin ja kysyntää tällaisille palveluille riittää. Nykyään tarjolla onkin monella tyylillä toimivia maksupalveluita, joista kuluttaja voi valita itselleen mieluisimman.

Seuraavaksi esittelyssä ovat kolme suomalaisen fintech-teknologian helmeä:

  • Siru Mobile – Siru Mobile on erittäin käyttökelpoinen maksupalvelu monenlaiseen käyttöön. Se toimii yksinkertaisesti soittamalla ruudulla näkyvään puhelinnumeroon, joka rekisteröityy palveluun. Tätä kautta maksaminen myös lopun viimein hoituu. Maksun veloitus tapahtuu puhelinlaskun yhteydessä, joten se toimii tavallaan luottokortin tavoin. Siru Mobile on parhaillaan silloin, kun käytettävissä ei ole muita mobiilimaksamisen tapoja ja maksu pitäisi päästä tekemään nopeasti. Siru Mobile on kokonaan suomalainen yritys, joka ei vaadi kuluttajalta mitään muita tietoja kuin pelkän puhelinnumeron. Siru Mobile toimii siis pelkästään puhelimen välityksellä, joten se on loistokas vaihtoehto moneen tarpeeseen.
  • Siirto – Siirto on täysin suomalainen maksutapa, joka toimii pelkästään mobiilimaksamisen yhteydessä. Siirto on OTTO-automaateista tutun Automatian tekemä mobiilimaksusovellus. Kuten OTTO-automaatitkin, Siirto on suomalaisten pankkien omistama sovellus, jonka avulla voi tehdä mobiilimaksuja pelkän puhelinnumeron perusteella. Se toimii niin henkilöiden keskinäisessä rahansiirrossa, kuin myös palveluista maksamisessa. Siirron huonona puolena on, että se ei ole käytössä kaikkien pankkien asiakkaille. Siirron käyttämiseen tarvitsee myös erillisen sovelluksen, joita tarjoavat tällä hetkellä Nordea sekä Osuuspankki. Siirto on täysin kuluton käyttäjälleen, joten siltä osin sen käyttäminen asiakasystävällistä ja halpaa.
  • Mobilepay – Mobilepay on ollut pitkään jo mukana mobiilimaksamisen genressä omalla sovelluksellaan. Se toimii jokaisen pankin asiakkaille. Mobilepaylla pystyy sovelluksen avulla maksamaan rahaa suoraan pankkitililtä toisen käyttäjän pankkitilille. Mobilepayn käyttäminen on kuluttajalle ilmaista, joten sen avulla on helppoa ja kulutonta tehdä maksuja. Mobilepay on suomalaisista mobiilimaksamisen tavoista pisimmälle arkielämän kulutuspaikoissa edennyt sovellus ja siihen on varmasti jokainen suomalainen jossain vaiheessa törmännyt.
  • MuchBetter – MuchBetter on mobiilissa toimiva näppärä e-lompakko, jonka suosio näyttää kasvavan verkossa. Sen avulla voi lähettää rahaa ja myöskin maksaa vaikkapa ostoksia. Se kehitettiin vuonna 2017 ja sen päämaja sijaitsee Lontoossa. Toimintansa aikana se on onnistunut voittamaan jo useita merkittäviä palkintoja, mikä kertoo siitä, että kyseessä on todella luotettava ja laadukas palvelu. Sen käyttämiseksi pelaajan täytyy ensiksi luoda tili ja ladata MuchBetter-sovellus. Tämän jälkeen sinne pitää siirtää rahaa esimerkiksi luottokortilla. Palvelun käytössä on pieniä kuluja, mutta se tuskin haittaa, koska MuchBetter palkitsee käyttäjänsä esimerkiksi palkintopisteitä. Näillä pisteillä voi sitten voittaa parhaimmillaan matkan vaikkapa Las Vegasiin, mikä on mahtavaa.

Tiivistettynä

Mobiilimaksamisen tulevaisuus on jännittävä. Koska futuristiset ennusteet puhuvat enimmäkseen supersovelluksista, lohkoketjusta ja tekoälystä, odotamme mobiilimaksuvaihtoehtojen ottavan asemansa myös näissä teknologioissa.

On selvää, että maksamisen tulevaisuuden trendit ovat 100 % mobiilia, ja täällä onkin erittäin innostavaa odottaa, mitä hienoa meille tarjotaan seuraavaksi. Jo tällä hetkellä suomalaisistakin yli 70 % käyttää mobiililaitteita internetin käyttöön. Kun maksaminen etenee enenevissä määrin käteisestä mobiiliin, tulee myös mobiilimaksut ottamaan aiempaa suurempaa roolia.

Mobiilimaksualalla on tarjolla valtavasti erilaisia mahdollisuuksia. Uusia tuotekategorioita odotetaan syntyvän koko ajan enemmän ja teknologia on tuonut mukanaan lupauksen parantaa mobiilimaksamista tarjoamalla entistäkin halvempia, nopeampia ja läpinäkyvämpiä palveluita kuluttajien iloksi.

Related Posts